Ga naar hoofdinhoud

Wat zijn kloven?  

Dit is een huidaandoening die als gevolg van drukbelasting optreedt. Het komt veel voor dat door een droge huidstructuur en de aanwezigheid van eelt de huid ter plaatse “openbarst”. Hierdoor ontstaan er soms diepe en pijnlijke kloven. Deze kloven lijken op een kartelige snee in de huid. Deze randen zijn hard terwijl de huid in de diepte dun en kwetsbaar is. Ze gaan makkelijk bloeden.

Behandeling

Om deze kloven te genezen, moet de eeltrand in de lengte richting van de kloof worden verwijderd door middel van snijden en frezen. Zo voorkom je dat de kloof verder wordt opengetrokken. Pas dan is genezing van droge kloven goed mogelijk.

Bij vochtige kloven is de behandeling erop gericht zoveel mogelijk infecties te bestrijden. Bij kloven door schimmelinfectie in een vergevorderd stadium zal de pedicure u adviseren de huisarts te raadplegen.

Advies

Deze eeltranden en kloven intensief met een goed indringende vette crème in te vetten. De huid wordt dan zachter en de scherpe randen kunnen gemakkelijker worden verwijderd en de huid krijgt de gelegenheid te herstellen.

Informatie

Bij misvorming is het mogelijk antidrukmiddelen of orthesen aan te brengen om de afstand tussen de tenen te vergroten, waardoor verweking niet opnieuw kan optreden.  Dit is belangrijk om het herstel van elasticiteit van de huid te bevorderen. Omdat die gevoelig is voor kloofvorming.