Ga naar hoofdinhoud

De nagelbeugeltechniek bij een ingroeiende nagel

Een nagel waarbij de rand of de punt van de nagel in de nagelplooi drukt en pijnklachten geeft vormt de eerste stap van een ingegroeide teennagel. Daarbij kan er zich in de nagelplooi eelt vormen. Bij een volgende stap dringt de nagelpunt in de huid en kan daarbij veel pijn en een ontsteking veroorzaken.
Meestal treedt het probleem op bij de grote teen.

De meest voorkomende oorzaken van een ingroeiende nagel zijn:

  • Verkeerde schoenen (te smal of te kort)
  • Verkeerd knippen (te kort en/of ronde hoekjes)
  • Afwijkende vorm van de nagel, bijvoorbeeld te hoge curve (bol)
  • Zweetvoeten, met als gevolg meer bacteriën en verweking van de nagelwal
  • Trauma: klap of stoot, bijvoorbeeld door sport activiteit
  • Afwijkende stand van de voet, bijvoorbeeld een platvoet of een knikvoet (valgusvoet)

De nagelbeugeltechniek bij een tunnelnagel

Een tunnelnagel is een zeer sterk gebogen of rondgroeiende nagel, die aangeboren kan zijn (alle nagels hebben dan die vorm), maar ook kan ontstaan door het dragen van onjuist schoeisel.
De tunnelnagel of krulnagel kan tot ingroeien van de nagel leiden. De nagel groeit, in dwarse richting vanaf de nagelwortel rond (vanaf de vrije rand ziet men een tunnelvorm). Hoe meer nagel naar voren groeit, des te sterker de ronding wordt, voornamelijk aan het uiteinde van de nagel.
Blijft de verzorging achterwege of wordt er aan deze nagel onvoldoende aandacht geschonken, dan ontstaat er, door druk van de nagel in de nagelwal, eelt of een likdoorn. Het gevolg van rondgroeiende nagels is vaak dat de beide hoeken door polster en huid overwoekerd worden. De tunnelnagel is met een nagelbeugel heel goed te behandelen. De nagelbeugel corrigeert de nagelvorm op een geleidelijke manier. De nagelbeugeltechniek kan een vervelende chirurgische ingreep voorkomen, mits men er op tijd bij is. Als de teen namelijk al ernstig ontstoken is, moet men zich eerst door een arts laten behandelen.

Nagelbeugels kunnen uitsluitend geplaatst worden op gezonde nagels, in het geval van een mycose-en/of kalknagel is deze techniek helaas niet mogelijk.